Reverse pitch videók és Progress Bar 5 (október 26, 17:30-, Nokia Skypark)

2017. október 13. - Progress Bar

Már lehet jelentkezni az október 26-i Progress Bar-ra. Ezúttal arra keressük a választ, hogy Magyarországról indulva és építkezve hogyan lehet bevonzani nemzetközi befektetést, hogyan lehet nemzetközi szintű exit-et elérni.

progressbar5_event_cover-01.jpg 

További információ az esemény Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/292624417888751/

Jelentkezni pedig a http://progressbar.co/ oldalon lehet.

----

Ha pedig lemaradtál a szeptemberi Progress Bar-ról, alább megtekintheted az accelerátorok és inkubátorok bemutatkozóit:

Balogh Petya bemutatja a Baconsult inkubátort:

 

Réti András beszél a Smartware.Tech IoT accelerátor programjáról:

 

Szigetlaki Zsolt mesél az Intellitext hardware accelerátor koncepciójáról:

 

Ács Zoltán bemutatja a Design Terminal startup programjait:

 Pereczes János pitch-e az MKB FintechLab programjáról:

 

Oszkó Péter bemutatja az OXO Csoportot és befektetési programjaikat:

 

 Galla Zoltán ismerteti a Startup Campus Berlin programját:

 És végül Paweł Bochniarz mesél a varsói Bridge 2 Mass Challenge accelerátorról:

 

Köszönjük mindenkinek, aki ott volt. Tartsatok velünk október 26-án is. :)

 

18 milliárd forint és 8 startup program egy este alatt - ez volt a Progress Bar 4

Kiforrott, innovatív ötlet, üzleti potenciál és társadalmi hasznosság – ezek a legfontosabb kiválasztási szempontok az inkubátorok számára

Közel 18 milliárd forint kiosztható kapacitás áll rendelkezésre hét hazai inkubátor akcelerációs programjában. A legtöbben olyan korai fázisú vállalkozásokat keresnek, amelyek kiforrott ötlettel és magas üzleti potenciállal rendelkeznek, emellett előnyt jelent az is, ha jelentős pozitív hatással vannak a társadalom életére.

Hét hazai és egy nemzetközi inkubátor vezetője mutatkozott be tegnap a Drukka Startup Studio és a Baconsult közös rendezvényén, a Progress Bar-on. Az Oxo Labs, a Design Terminal, a Baconsult, az MKB Fintech Inkubátor, az Intellitext Hardver & IoT Akcelerátor Kft., a Smartware tech és a Startup Campus Berlin – többségük a GINOP 2.1.5 és az ÖKO_16 pályázatok nyerteseiként – összesen 17 milliárd 980 millió forintnyi összköltséggel valósítanak meg projekteket a következő 3-4 évben a hazai startupok új generációjának képviselőivel. A rendezvényen – amelynek helyszínét a Nokia biztosította – a varsói Bridge 2 MassChallenge startup akcelerátor program vezetője is képviseltette magát.

Szintén erős kapcsolati hálót, személyes tapasztalatokat, tudást és ötleteket kaphatnak azok a startupok, akik a Baconsult támogatását élvezik majd. Az angyalbefektető csapat olyan, a digitális oktatás, a HR-technológia, az autóipar vagy az e-kereskedelem területén működő startupokat vár, amelyeknek már van működő termékük vagy szolgáltatásuk. „Tervezetten 470 millió forint állami támogatást osztunk ki, előreláthatólag 10 csapatnak. Egyetlen érdekünk és célunk, hogy az általunk segített cégek sikeresek legyenek és eljussanak egyszer az exitig. Abban hiszünk, hogy tartós sikerre csak az alapítók vihetnek egy céget, ezért nekünk ők az ügyfeleink, a partnereink, mi bennük hiszünk, bízunk és őket segítjük” – mondta el Balogh Péter, a Baconsult ügyvezetője.

Az inkubációs ökoszisztémaként működő Design Terminál olyan korai fázisú startupoknak biztosít mentorprogramot, amelyek jelentős pozitív hatással lehetnek a társadalom életére és jellemzően az egészség, a sport, a tanulás, a munkavállalás vagy a mobilitás és városfejlesztés területén tevékenykednek. A Design Terminál tulajdonosai – kiegészülve más társtulajdonosokkal – nemrég létrehozták az Arete befektetési Zrt.-t, amely mintegy 600 millió forintot fektet be tervezetten 15 startup vállalkozásba a következő 3,5 évben. „Két versenyelőnyt emelnék ki. A legtöbb, amit mi egy startupnak adhatunk, az nem csupán a befektetés, hanem a potenciális ügyfél; ebben kiemelkedően erős a Design Terminál. A másik előny pedig, hogy aki bekerül hozzánk, egy olyan egyedülálló közösség tagja lesz, ahol hosszú távú baráti és üzleti kapcsolatokra tehet szert” – magyarázta Ács Zoltán, a Design Terminál szakmai igazgatója, az Arete Zrt. operatív igazgatója.

Nemzetközi piacokon is sikerre esélyes projektek iránt érdeklődik a januárban induló, egyelőre még az előkészítés fázisában lévő Intellitext akcelerátor. A vállalat bármilyen fázisban és érettségi szinten lévő, elsősorban – de nem kizárólagosan – hardware területen működő startupokba invesztál. „Minimum 8, de ideális esetben 10-15 projektbe tervezünk befektetni. A befektetésre szánt összeg nagyjából 700 millió forint. Folyamatos mentorálást, infrastruktúrát és kapcsolatrendszert adunk” – mondta el Szigetlaki Zsolt alapító, stratégiai igazgató.

A közép-kelet-európai régió legjobb fintech startupjai számára kínál piacra jutást és befektetést az MKB Fintechlab. Az MKB Bank által alapított innovációs labor és startup akcelerátor pénzügyi-technológiai, korai fázisú startupokat keres. Olyanokat, amelyek rátermett csapattal, letisztult üzleti modellel és fejlesztés alatt álló termékkel rendelkeznek. „A következő inkubációs programunk 2018 februárjában indul és 8 startupot várunk a programba. Az inkubációs csomag része a szakmai programon, mentoráláson és a banki fejlesztési-együttműködési lehetőségen felül egy 25 ezer eurós befektetés, amelyért cserébe 6% tulajdonrészt kérünk. A program végén a 8 csapatból kiválasztunk 2 startupot, amelyek további 75 ezer eurós cash befektetést kapnak egyéni feltételek mellett” – magyarázta Pereczes János ügyvezető.

Az OXO csoport innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások jelentkezését várja. A kiválasztás folyamán az ötlet kiforrottsága, a benne rejlő üzleti potenciál, illetve a csapat összetétele mind meghatározó tényezők. „A csoporthoz tartozó OXO Ventures – amely alap hozzávetőlegesen 50 millió eurót fog kezelni és összesen 10-20 befektetést szeretne megvalósítani a jövőben – átlagosan 3 millió eurós befektetéseket kínál a vállalkozásoknak. Az OXO Labs pedig 20-70 millió forint közti befektetéshez segíti hozzá a vállalkozásokat” – mondta el Oszkó Péter, a csoport vezetője. Hozzátette, az OXO csoport a befektetésen túl számos mentori lehetőséget is elérhetővé tesz a vállalkozások számára.

Összesen 600 millió forintot fektet be és várhatóan 12 startupot mentorál a Smartware tech, amely az IOT hardware területén működő, nemzetközi piacralépési potenciállal rendelkező startupokat keres. „A négy cégből és egy inkubációs vezetőből összeállt szakmai csapatunk erős befektetői- és startupper tapasztalattal rendelkezik, elsősorban a prototipizálás, a gépgyártás, a szoftver- és hardver-termékfejlesztés területén” – mondta el Réti András, a Smartware tech partnere.

"Innovate locally, scale globally!" Ez a mottója az Enterprise Hungary által életre hívott Startup Campus Berlin programnak, amelynek célja a berlini akcelerátor és kockázati tőke táraságokkal közös üzletfejlesztés. A program során a kiválasztott résztvevők neves nemzetközi akcelerátorok mentoraival és befektetési alapok szakembereivel konzultálhatnak egy háromnapos „validation tour” során. „A Startup Campus Berlin egy olyan nemzetközi tanácsadói szolgáltatás, amelynek célja, hogy a közép-kelet-európai országokból érkező startupok megmérettessék magukat és részévé váljanak a berlini ökoszisztémának” – mondta el Galla Zoltán társalapító és projektvezető.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott! Legközelebb október 26-án, csütörtökön lesz Progress Bar.

Olvassatok Ti is Startupcoelho-t

"Ne unikornis, hanem csótány legyél, ha tudsz.”

startupcoelho.jpg

Két hónapja indította útjára Balogh Petya, ex-NNG vezér és angyalbefektető a #startupcoelho-ot. Naponta felüt egy startup-os magaslabdát, amit a Linked In népe örömmel le is csap. Van is miből merítenie, hiszen több mint tucatnyi startuppal dolgozik együtt és egyengeti útjukat a sikerig.

Most a Forbes.hu-n olvashattok egy vele készült interjút a #startupcoelho hátteréről.

Személyesen pedig a szeptember 28-i Progress Bar-on találkozhattok vele.

 

A Tickething sztori

Az ország egyik legfiatalosabb, legmenőbb startupja a Tickething, ahol biztonságos módon lehet elektronikus jegyeket adni-venni. A cég életútja már-már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Múlt év elején Töreky Bence és a  Drukka Startup Studio együttműködéseként indult. Néhány hónap múlva már működött az első prototípus és a GB & Partners kockázatitőke társaságtől befektetést kaptak, majd bekerültek a Telenor Accelerate programjába. Most pedig már 15.000 felhasználón is túl lendületesen növekednek és kezdik meghódítani a régiót is. Most az Index-en olvashattok egy nagyszerű interjút Bencével:

tickething.jpg

http://index.hu/bcs/2017/08/31/telenor-tickething-interju-toreky-bence/

És hogy mi a titka a könnyű indulásnak? Az egyik biztos pont a startup stúdió hozzáállás.

Sikeres startupot építeni ugyanis kemény dió. A hagyományos modell szerint az alapítóknak a legtöbbször túl sok időt kell arra szánniuk, hogy összekapargassák az induláshoz szükséges alapokat. Egy csapatot, akik össze tudnak heggeszteni egy működő prototípust. Némi pénzmagot, ami elég ahhoz, hogy ne kelljen éhen halniuk a Nagy Ötlet oltárán. Ha próbálkoztál már saját startupot építeni, ismered az érzést. A befektetői oldal sem fenékig tejfel. Bizalmat építeni nulláról, türelemmel; egymáshoz csiszolódni kompromisszumokkal. És mindezt miért? Tízből kilenc startup elbukik. A csapat legtöbbször széthullik, az ötletgazdák drága ideje pedig még akkor is ketyeg, amikor a feladat már nem más, mint kimászni a bukás mély gödréből.

Az Idealab nevű Los Angelesi cég 1996-ban kísérletezett ki egy új modellt. Ezt nevezik céggyárnak, vagy startup stúdiónak. A cél egy olyan céggyár létrehozása, amely fenntartható módon állít elő újabbnál újabb startupokat. Egységes definíció ugyan nincs arra, hogy mi a startup stúdió, de jól láthatóak az alkotóelemek:

  1. Végy egy központi csapatot;
  2. Adj alájuk egy központi infrastruktúrát és házon belüli finanszírozási lehetőséget;
  3. Házon belül generáljatok ötleteket, vagy csatlakozzatok egy formálódó csapathoz, kvázi társalapítóként;
  4. Építsetek egymással párhuzamosan több startupot;
  5. Ha valamelyik nem működik, azt kukázzátok, az embereket csoportosítsátok át egy új kezdeményezésre;
  6. Ha valami működik, szervezzétek ki saját cégbe, vonjatok be plusz forrást;
  7. Növekedjetek. Exiteljetek. Ismételjétek meg.

 

A modell nagy ígérete: a stúdió egy hagyományos kockázatitőke befektetőnél több emberi erőforrással járul hozzá a csapathoz, biztosítva, hogy a csapat a termékre és az ügyfélre koncentrálhasson. Így aztán sokkal produktívabb a társaság, jobban hasznosul a tehetség. A startup stúdió befektetői pedig egy stabil, jól kontrollált deal flow forráshoz jutnak.

Ez a módszer tette lehetővé, hogy azt is, hogy a Tickething-ből alig egy év alatt sikersztori kerekedjen.

Progress Bar 4 - amikor a pénz adja el magát

[meetup, szeptember 28]

Elindul a Progress Bar blog. Ezzel együtt meg is hirdetjük a következő Progress Bar meetup-ot.

Szeptember 28-án folytatjuk a Progress Bar meetup sorozatot. Öröm és boldogság, hogy mostantól a Drukka és a Baconsult együtt szervezi a PB-t.

progressbar4_event_cover-01.jpg

Sok pénz, új akszelerátor és inkubátor - A GINOP 2.1.5 és az ÖKO_16 pályázat nyertesei -  várja hogy világsikerre vihesse a hazai startupok új generációját. De vajon a Te ötletednek, csapatodnak melyik a legjobb?

A következő Progress Bar-on az új akszelerátorok és inkubátorok pitchelnek Neked. Mondhatnánk, hogy "akasztják a hóhért", de ennél sokkal hálásabb lesz a témánk.

A "reverse pitching" után pedig jöhet a Progress Bar-okon már megszokott investor speed datingre és kötetlen ismerkedés. Ezentúl minden hónap utolsó csötörtöki napján.

A részvétel továbbra is ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció részletei nyár végén várhatóak. Egyelőre csak írd be a naptáradba.

https://www.facebook.com/events/739828806203900/