Progress Bar

Te kivel találkozol az októberi Progress Baron?

Ismerd meg mentorainkat, hogy te se érkezz felkészületlenül

2018. október 24. - Progress Bar

Az október 25-i Progress Baron először egy panelbeszélgetés keretein belül bemutatkoznak a 2018-as Jeremie győztes tőkealapok. A programnak ugyan már nem is Jeremie a neve, de a köztudatban még ez az elterjedt. Többek között erről a változásról is lesz szó a panelbeszélgetésben, és választ kaphatsz az összes többi kérdésre is a tőkealapok működésével kapcsolatban. A panel után a külön regisztráltak speed mentoringon vehetnek részt, ami pitch gyakorlatnak is nevezhető. Amellett, hogy kötetlen keretek között előadhatsz a befektetőknek, most te is kérdezhetsz tőlük, amire egy éles pitchen már nem lenne lehetőség. 

Ne felejtsd, hogy a rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

https://www.progressbar.co/site/index?blog=1#regform

Ha pedig a speed mentoringon is szeretnél részt venni, ne felejts el külön regisztrálni erre is: 

https://docs.google.com/forms/d/1OBQ34vgtYtojVCEa3iIhE2Y5yxAp8GMkAe2ioCKIDJg/edit

 

Ha pedig megvolt a regisztráció, nincs már mit tenni, csupán olvass egy picit előre, hogy megtudd, kikkel találkozhatsz a Progress Baron.

25.jpg

Zsembery Levente - X-Ventures, panel

Zsembery Levente 2010 óta az Alapkezelő vezérigazgatója. A HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület) aktív tagja, 2015 óta az Egyesület elnöke.

1996 óta az egyetem Pénzügyi Intézetének fő-, majd mellékállású oktatója. Rendszeresen oktat a Nemzetközi Bankárképző Központ és a Közép-európai Brókerképző Alapítvány tanfolyamain, MBA programokban vállalatfinanszírozás, vállalati pénzügy, kockázatkezelés és értékpapírszámtan témakörében.

Független tanácsadóként több jelentős projektben működött közre. Így többek között az Oktatási Minisztérium, a Diákhitel Központ, később az MFB szakértőjeként dolgozott a hazai diákhitel rendszer kialakításában és restrukturálásában, a BÉT felkészülését támogatta az egységes európai tőkepiaci szabályozásra, illetve a PSZÁF tanácsadója volt a Brau ügy elbírálása során.

 

Németh L. Ákos – Bonitás, panel

Pályájának elején 11 évig különböző nemzetközi vállalkozásoknál (Arthur Andersen, Citibank, Citroen, OMD) töltött be manageri, majd gazdasági igazgatói posztokat, ezek után 2000-től befektetési igazgatóként és M&A tanácsadóként dolgozott és segített mintegy kéttucatnyi befektetés megvalósulásában. 2013 elejétől a Bonitás Zrt-nél befektetési igazgató.

 

dr. Várady Zoltán – Solus Capital, panel

Várady Zoltán a Solus Capital befektetési igazgatójaként azt vallja, hogy nincsenek nehéz döntések csak jók vagy rosszak. Munkája során akkor a legelégedettebb, ha sikeres befektetéseket hajt végre kreatív megoldások alkalmazásával. Szentháromságát a termék egyedisége, menedzsment kiválósága és a stratégia megfelelősége adja.

 

Herczeg Gábor – Finatech, panel + speed mentoring

2010-től egy kockázati és magántőke befektetésekkel létrehozott, USA-ban bejegyzett gyógyszerfejlesztő cégcsoport pénzügyi és üzleti stratégiai irányításában vesz részt igazgatóként. Mindeközben a közvetlen kockázati tőkepiaci tevékenységét is fenntartotta, 2012 és 2014 között a Finatech Capital, a 2015 és 2016 években pedig az X-Ventures csapatát erősítette szenior befektetési tanácsadóként. Emellett üzleti stratégiai tanácsadóként részt vett egy szintén kockázati tőkebefektetéssel támogatott hazai klinikai vizsgáló és egészségügyi szolgáltató, valamint orvostechnikai fejlesztésekkel is foglalkozó cégcsoport munkájában. 2018-ban ismét csatlakozott a Finatech Capital csapatához.

 

Szalóky Zoltán – Finatech, speed mentoring

Okleveles közgazdászként végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1992-ben. Több, mint 20 évig dolgozott nemzetközi (pld. ABN Amro Bank, K&H Bank, WestLB Bank) és hazai bankoknál vezetői pozícióban. Széles körű tapasztalattal rendelkezik treasury, pénz- és tőkepiaci, finanszírozási és kockázatkezelési, értékesítési és hálózatirányítási területeken, operatív, stratégiai és projekt vezetői minőségben egyaránt. 2017 óta dolgozik az alapkezelői szektorban. Részt vett egy új alapkezelő (EDITUS Befektetési Alapkezelő Zrt.) megalapításában és elindításában igazgatói pozícióban és 2018 óta hasonló pozíciót tölt be a FINATECH Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-nél.

A szakmai ismereteken túlmenően jelentős tapasztalattal bír a HR menedzsment és tehetséggondozás területén, sikerorientált csapatok kialakításában, fejlesztésében, illetve ügyfélközpontú rendszerek kiépítésében, a kiemelkedő ügyfél elégedettség eléréséért.

 

Ács Zoltán – Design Terminal, speed mentoring

A Design Terminál szakmai vezetőjeként vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik. A nonprofit ügynökség kreatívipari cégeknek nyújt szolgáltatásokat, illetve akcelerátorprogramja a szabályozott piacok (energia, egészségügy, oktatás, közlekedés stb.) startupjait segíti globális sikerek eléréséhez. Korábban kreatív igazgató, gazdasági újságíró, blogger, illetve egy média startup társalapítója volt.

 

Sziller Olivér – Design Terminal, speed mentoring

Sziller Olivér pénzügyi tanácsadó a Design Terminál Mentorprogramjában. Célja, hogy egy álom se fusson zátonyra, egy rossz pénzügyi tervezés miatt.

 

 

Te milyen kérdéseket tennél fel a mentoroknak? 

Regisztrálj és gyere el október 25-én a Progress Barra.

Kapcsolatépítés, networking, tudásmegosztás, válasz az összes kérésedre. Ne hagyd ki! 

Progress Bar 8: Új befektetési alapok

pb8.jpg

A Drukka az Arete és a Baconsult közreműködésével újra megrendezi a Progress Bart. Ha ott voltál az előző Progress Barokon, akkor ezt se hagyd ki, mert újabb izgalmas témákkal jelentkezünk, és természetesen lesz pizza is!
Október 25-én Magyarország legnagyobb befektetőivel lesz lehetőséged találkozni, ugyanis bemutatkoznak a 2018-as Jeremie győztes tőkealapok.

Akik ott lesznek:
X-Ventures
Solus Capital (régi nevén Primus Capital) 
Finatech 
Bonitás

Helyszín: Nokia Skypark, 1083 Bókay János u. 38-42, 
Időpont: 2018. október 25. 18.00-tól, kb 21.00-ig

A program az alábbiak szerint alakul:
17:30 – Regisztráció
18:00 – Megnyitó
18:15 – A négy tőkealap bemutatkozása + Q&A
X-Ventures
Solus Capital (régi nevén Primus Capital) 
Finatech 
Bonitás
19:45 – Szünet
20:15 – Networking és speed mentoring

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, így arra kérünk minden érdeklődőt, hogy az alábbi linken regisztráljon: 
https://www.progressbar.co/site/index?blog=1#regform

Akik pedig a speed mentoringon is részt kívánnak venni, azok töltsék ki az alábbi kérdőívet, hogy tudjuk biztosítani a program zökkenőmentes haladását (FONTOS ❗ A speed mentoringon sajnos nem tudjuk garantálni a részvételt annak, aki a kérdőívet nem tölti ki.)
https://docs.google.com/forms/d/1OBQ34vgtYtojVCEa3iIhE2Y5yxAp8GMkAe2ioCKIDJg/edit

További részletekért kövesd figyelemmel honlapunkat és az eseményt, hogy többet is megtudhass előadóinkról!

Progress Bar 7: Speed mentoring

2018.07.27.

Rendhagyó Progress Barral jelentkezünk a hónap utolsó péntekére.

Mivel az év ezen időszaka igencsak uborkaszezonnak minősül, egy lazább programmal készültünk most. Az Arete által szervezett Summer Office-ra települünk ki, ahova SPEED MENTORING-gal készülünk. 

A speed mentoringon a METU, az Intellitext, és a Drukka mentoraival találkozhatsz, és kérhetsz tanácsot legfrissebb ötleteddel, vagy már növekvő startupoddal kapcsolatban. Kicsit lazább lesz, mint az eddigiek, de a lényeg ugyan az. Ismerkedjünk és tanuljunk egymástól, osszuk meg egymással a legfrissebb infókat, és csináljuk mindezt a szabadban, kellemes nyári hangulatban, a belváros szívében, a Kőlevesben. 

Egy rövid ismertető a speed mentoringról: 
Ki akarod próbálni magad befektetők előtt, vagy egy olyan szakmabeli véleményére van szükséged, aki igazán jártas a startupok világában? Akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget. Személyesen, négyszemközt teheted fel a kérdéseidet, és kérhetsz tanácsokat befektetőktől, mentoroktól. 

Mentorok, akikkel találkozhatsz: 
Jákó Eszter 
Földesi Árpád 
Király Zsolt 
Bohner Tamás 
Csaba Zoltán 

FONTOS! A Speed mentoringon való részvétel ingyenes, de regisztációhoz kötött. (A Sumer Office-ra történő regisztráció nem érvényes a Speed mentoringra.) Töltsd ki ezt az űrlapot, hogy részt tudj venni:
https://goo.gl/forms/kOtGYedcyGXoWFBm1

Helyszín: Kőleves, 1075 Budapest, Kazinczy u. 41.

Időpont: 2018.07.27. péntek, 10.00.tól

A Summer Office már tavaly is nagy sikert aratott, hiszen a belváros szívében, szuperebbnél szuperebb kerthelyiségekben tartják meg minden hónap utolsó pénteki munkanapját. Miért is ne lehetne kihasználni, hogy nyár van? A Progress Bar is kivonul most az irodából. Töltsük el az időt közösen, a friss levegőn, egy limonádé mellett, és hagyjuk, hogy szabadon áramoljanak az ötletek és információk.

Progress Bar 6: Hardware Startup Showcase beharangozó

Folytatódik a Progress Bar, amelyet közösen szervez a Drukka Startup Studio a Baconsult és az Arete. Az estét Dr. Pálinkás József, az NKFIH elnöke keynote-jával indítjuk.

Ezután Magyarország legmenőbb hardver startupjaival beszélgetünk, valamint megismerkedhettek az AHa! Brain Store akcelerátor programmal. A panelbeszélgetések után pedig kötetlen networking során bővíthetitek a startup-os kapcsolati hálótokat.

Résztvevő startupok:

AImotive

PuliSpace

QuantisLabs

RingClock

OptoForce

Időpont: 2018. május 24. (csütörtök), 17:30

Helyszín: Nokia Skypark, ’A’ recepció (1083 Budapest, Bókay János u. 37.)

Program:

17:30 - 18:00: Kapunyitás, networking

18:00 - 18:15: Rövid megnyitó

18:15 - 18:35: KeyNote: Dr. Pálinkás József (elnök, NKFIH)

18:35 - 18:50: Bemutatkozás AHa! Brain Store – Dr. Kápolnai András (vezérigazgató, Antenna Hungária)

18:50 - 19:00: Szünet

19:00 - 19:30: Panelbeszélgetés

                        AImotive – Fehér Márton (chip tech csapatvezető)

                        PuliSpace – Dr. Pacher Tibor (csapatvezető)

                        QuantisLabs – Árendás Csaba (CEO)

                        RingClock – Somos Sándor (CEO & Founder)

                        OptoForce – Dömötör Ákos (CEO)

19:30 - 20:00: Panelbeszélgetés; Q&A

                        Arete – Ács Zoli

                        BaConsult – Balogh Petya

                        Intellitext – Weibel Balázs

20:00 - 20:30: Networking

További információ:

https://www.facebook.com/events/1919307361421449/

A meetup sajtónyilvános, ingyenes. Kérem, részvételi szándékod május 23-ig jelezd.

 

http://progressbar.co/

Októberi Progress Bar élménybeszámoló

Az októberi Progress Bar meetup-on azt boncolgattuk, hogyan lehet Magyarországról nemzetközi szintű sikersztorikat építeni, külföldi pénzt bevonni és exit-elni.

22780634_1468869199815193_6504632743544871647_n.jpg

A program Fehér Gyula, az Ustream társalapítója és CTO-ja előadásával kezdődött. Nagy érdeklődés övezte az, hiszen az utóbbi évek legnagyobb magyar startup sikersztoriját jelentette, amikor 2016-ban az IBM becslések szerint 130 millió dollárért (közel 34 milliárd forintért) felvásárolta a magyar Ustream online videómegosztó szolgáltatást.

Kínokkal jár néhány év alatt csecsemőből felnőtté válni

 

Gyula előadásából kiderült, hogy nemzetközi cégértékesítéshez nagyon rögös út vezet, és számos tényezőnek kell együttesen meglennie ahhoz, hogy egy startup Magyarországról kimagasló üzleti sikert érjen el. „Az első pillanattól kezdve a nemzetközi piacra kell lőni, hiszen a külföldi tőkéért ádáz küzdelem folyik, mely során sajnos nem jelent önmagában versenyelőnyt, ha egy cég magyar gyökerekkel rendelkezik, és esetleg a hazai piacon sikeres” – fogalmazott.

22730435_1468869653148481_2829726566687009189_n.jpg

A Ustream esetében a nemzetközi felvásárlás a majdani felvásárlóval való első kapcsolatfelvételtől számítva másfél éves folyamat eredményeként valósult meg. Fontos tanulság, hogy az exit, vagy befektetés nem a semmiből érkezik: egy cégnek sokat kell tennie azért, hogy felkerüljön a potenciális felvásárlók, befektetők radarjára. „Nagy hangsúlyt kell fektetni az ilyen irányú marketingre is, amellett, hogy a cég az ügyfelei felé folyamatosan kommunikál”.

Egy startup sikeres nemzetközi céggé válásában az egyik legnagyobb kihívást a hirtelen szervezeti növekedés jelenti, hiszen néhány év alatt kell biológiai hasonlattal élve csecsemőből felnőtté válni. A Ustream esetében is voltak olyan növekedési mérföldkövek, amelyek nagy nehézséget okoztak az alapítóknak, hiszen volt olyan fázis például, amikor 30 főről hírtelen 120 főre nőtt a cég alkalmazottainak száma, akik ráadásul a világ különböző pontjain ültek. „Volt olyan időszak, amikor a sok új arc miatt nem tudtam, hogy a cég irodájában ki a kollégám, és ki az, aki éppen állásinterjún vesz részt nálunk” – mesélte Gyula.

22789173_1468869686481811_197873922475411878_n.jpg

Számos tanulságot tanulhattunk még tőle, amit a Ustream alapítása óta eltelt tíz évben tanult meg. A teljesség igénye nélkül:

 • Részben annak köszönheti a sikerét és kitartását, hogy sokáig ő maga sem látta reálisan, hogy milyen szinten volt esélytelen - erről egy Series A befektető világosította fel, szerencsére. Nem biztos ugyanis, hogy belevágott volna, ha tisztában van a matekkal már az elején.
 • A felmentősereg nagyon ritkán érkezik, sokat szokott kérni és általában nagy árat kér.
 • A nagy sztorik általában bukások sorozatai: sokszor voltak padlón, de többször álltak fel, mint egy átlag ember (Paypal, Google, Twitter pl.)
 • Csak olyan társalapítókkal szabad kezdeni, akikről úgy gondoljuk, hogy állni fogják a sarat minden körülmények között.
 • Egyáltalán nem biztos, hogy olyan startupot éri meg építeni ami mostani technológiai hype-ra épül. Hiszen nem tudhatjuk, hogy 7-10 év múlva mi lesz a menő, melyik startup fog éppen befutni.
 • Akármibe kezdünk, legyen világos célcsoport, és nekik legyünk nagyon értékesek, vagy nélkülözhetetlenek – a célközönség ezért fizessen.
 • Magyarorság és a régió kiemelten jó, ha technológiai tudásról van szó. Ügyfélközpontúság és értékesítés területén viszont még van mit tanulnunk.
 • Nincs mese és kifogás, startup társalapítóként tudni kell jól pitch-elni a startupot, minden körülmények között.
 • Sok cég bukását okozza a szervezeti kultúra (hiánya). A szervezeti kultúrát az határozza meg, hogy az adott cég milyen viselkedést és eredményeket jutalmaz vagy bűntet. Náluk is volt, hogy elkezdtek széthullani a dolgok egy bizonyos méret felett. Egy ponton túl már a vezetőknek kiszolgáltatott az alapító. Nagy lecke: ahogy nő a cég, kialakultak helyi vezetők. Mi vs. mindenki más attitűd alakult ki. Ez egy céget könnyen kinyírhaz. Ezért már az első naptól fogva tudatosan kell kezelni a szervezeti kultúrát.
 • Egy startupot azért csinálnak, mert exitet várnak az alapítók. Likvidációs eseménynek kell lennie egy ponton. Az alapítóknak is el kell tudniuk engedni a startupot egy bizonyos pont után, ez az élet rendje. 
 • Az exitek ugyanakkor nem a semmiből jönnek. Radarra kell tennie magát egy cégnek. Nagyon számít az ilyen irányú marketing – a nem feltétlenül a customoreknek szóló.
 • Alapító csapat hatékonyságnövelése: az emberek nagyon nehezen házasodnak meg, de céget szinte bárkivel csinálnak. Pedig egy cégalapítás - társalapítói kapcsolat néha nagyobb feladat és kihívás mint a házasság. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő társalapítók kiválasztására, és azon dolgozni hogy az alapítók között a kezdettől meglegyen a bizalom, az őszinteség.

 

Ne startuppernek készüljünk, hanem vállalkozónak

 

A Progress Bar Fehér Gyula előadása után egy panelbeszélgetéssel folytatódott, melynek keretében több hazai befektető (IEurope, Day One Capital, V3 Partners) illetve cégalapító (Codeberry School, Samebug) osztotta meg tapasztalatait arról, hogy hogyan lehet Magyarországról nemzetközi befektetést bevonzani.

22780692_1468870239815089_5427832392199774610_n.jpg

A beszélgetés talán legsommásabb javaslatát Simó György, a Day One Capital kockázati tőke befektető cég ügyvezető partnere fogalmazta meg, amikor kifejtette, hogy szerinte senki ne készüljön startuppernek, sokkal inkább vállalkozónak, hiszen egy csapatot nem az egyébként hazánkra sajnos gyakran jellemző beszélő, hanem sokkal inkább a tenni akaró emberek („doer”-ek) fognak sikerre vinni.

Békéssy László, a Codeberry School társalapítója elmesélte, hogy ők három oldalról is vontak be pénzt: angyal, állami, Pioneers Ventures. Tapasztalataik szerint három dolog fogja meg a befektetőket: van egy csúcsötlet, felkapott technológiára épül (pl iot, machine learning) ileltve van bevétel. László tanácsa, hogy ha a startup kap "házi feladatot" a befektetőktől (például valami piackutatás, elemzés elkészítése) azt érdemes becsülettel megcsinálni, mert az eredmények legtöbbször tényleg jobb irányba viszik a startupot. 

22852993_1468870483148398_7715602497535313197_n.jpg

Füzes Sándor a V3 Partners partnere - aki először vállalkozóként majd befektetőként végigjárta a startup befektetési létra minden szintjét, az angyalbefektetésektől az exit-ig - szerint kell egy történet, amibe bele lehet szeretni, és egy csapat, ami megközd a problémákkal.

Kovács Miklós, az iEurope színeiben arról beszélt, hogy startupok esetében is a legjobb finanszírozás az árbevétel. Illetve, ha jó a cég, van traction és egy erős termék, akkor nem számít, hogy milyen befektető van benne - mert a jó eredmények minden felmerülő kihívást kezelhetővé tesznek. Az inkább a kérdés, hogy mi van ha nem jól mennek a dolgok és ilyen esetben mennyire lesznek majd készségesek a társalapítók és meglévő befektetők az új (sokszor mentőövként funkcionáló) befektetési lehetőséggel szemben. A közönség kérdésére Miklós elmondta, szerinte is fontos az investor due diligence (amikor a startup jár utána a befektetőnek) - és itt érdemes a meglévő portólió cégek foundereivel beszélni.

Tamási-Irsai Renáta, a Samebug, fejlesztői hibák javítását segítő, jelenleg 10 fős cég alapítója és vezetője. Amerikai és magyar angyalbefektetők, illetve a Day 1 Capital, mint első intézményi befektető vesz részt a Samebug-ban. A vállalkozást szoftverfejlesztő férjével együtt alapították és vezetik. Szerinte mint minden kapcsolatban, itt is a legfontosabb a bizalom és a személyes kapcsolat. Tapasztalataik szerint a külföldi ügyfeleket nem érdeklik, hogy helyileg hol van a csapat, amíg a megfelelő szintű szolgáltatást nyújtják nekik.

22780496_1468870793148367_8405107639762928583_n.jpg

A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Progress Bar rendezvénynek immár második alkalommal adott otthont a Nokia Skypark. A finn óriásvállalat elkötelezett az innováció mellett, melyet Magyarországon is előszeretettel támogat, többek között saját belső startup akszelerációs programja keretében.

November 30-án folytatjuk:

https://www.facebook.com/events/135884107171499/

Ezúttal is elhozunk Nektek valakit, aki már nagy pénzre váltotta a z ötletét.

És lesz egy nyilvános pitch versenyünk is, ahova várjuk a már termékkel rendelkező startup-okat. Három csapat kap lehetőséget a Progress Bar közönsége előtt bemutatkozni, és egy három fős befektetőkből álló zsűri faggatja majd őket. A nyeremény pedig... Nos, ez egyelőre maradjon meglepetés. Ami biztos, hogy a közönséget is bevonjuk a zsűrizésbe, hogy egy kicsit mindenki befektetőnek érezhesse magát.

Illetve újra lesz befektetői és mentor villámrandi ahol lehetőséget adunk startupoknak, hogy négyszemközt találkozhassanak befektetőkkel - akár szakmai témában szeretnének tanácsot kérni, akár befektetést keresnek. Nagyjából 8-10 perces találkozókra lesz lehetőség, minden startupot igyekszünk legalább 3-4 befektetővel, mentorral összehozni.

Ha szeretnél akár a pitch versenyen akár a befektetői villámrandin részt venni a startupoddal, kérünk az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezz - minél előbb, hiszen a helyek korlátozottak:
https://goo.gl/forms/SJNaj7sQgtlTgqm02

Írjátok be a naptáratokba: November 30, csütörtök, 17:30- Progress Bar a Nokia Skypark-ban.

Kérünk, regisztrálj itt, hogy ezzel is segíts nekünk a szervezésben:
http://progressbar.co/

Reverse pitch videók és Progress Bar 5 (október 26, 17:30-, Nokia Skypark)

Már lehet jelentkezni az október 26-i Progress Bar-ra. Ezúttal arra keressük a választ, hogy Magyarországról indulva és építkezve hogyan lehet bevonzani nemzetközi befektetést, hogyan lehet nemzetközi szintű exit-et elérni.

progressbar5_event_cover-01.jpg 

További információ az esemény Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/292624417888751/

Jelentkezni pedig a http://progressbar.co/ oldalon lehet.

----

Ha pedig lemaradtál a szeptemberi Progress Bar-ról, alább megtekintheted az accelerátorok és inkubátorok bemutatkozóit:

Balogh Petya bemutatja a Baconsult inkubátort:

 

Réti András beszél a Smartware.Tech IoT accelerátor programjáról:

 

Szigetlaki Zsolt mesél az Intellitext hardware accelerátor koncepciójáról:

 

Ács Zoltán bemutatja a Design Terminal startup programjait:

 Pereczes János pitch-e az MKB FintechLab programjáról:

 

Oszkó Péter bemutatja az OXO Csoportot és befektetési programjaikat:

 

 Galla Zoltán ismerteti a Startup Campus Berlin programját:

 És végül Paweł Bochniarz mesél a varsói Bridge 2 Mass Challenge accelerátorról:

 

Köszönjük mindenkinek, aki ott volt. Tartsatok velünk október 26-án is. :)

 

18 milliárd forint és 8 startup program egy este alatt - ez volt a Progress Bar 4

Kiforrott, innovatív ötlet, üzleti potenciál és társadalmi hasznosság – ezek a legfontosabb kiválasztási szempontok az inkubátorok számára

Közel 18 milliárd forint kiosztható kapacitás áll rendelkezésre hét hazai inkubátor akcelerációs programjában. A legtöbben olyan korai fázisú vállalkozásokat keresnek, amelyek kiforrott ötlettel és magas üzleti potenciállal rendelkeznek, emellett előnyt jelent az is, ha jelentős pozitív hatással vannak a társadalom életére.

Hét hazai és egy nemzetközi inkubátor vezetője mutatkozott be tegnap a Drukka Startup Studio és a Baconsult közös rendezvényén, a Progress Bar-on. Az Oxo Labs, a Design Terminal, a Baconsult, az MKB Fintech Inkubátor, az Intellitext Hardver & IoT Akcelerátor Kft., a Smartware tech és a Startup Campus Berlin – többségük a GINOP 2.1.5 és az ÖKO_16 pályázatok nyerteseiként – összesen 17 milliárd 980 millió forintnyi összköltséggel valósítanak meg projekteket a következő 3-4 évben a hazai startupok új generációjának képviselőivel. A rendezvényen – amelynek helyszínét a Nokia biztosította – a varsói Bridge 2 MassChallenge startup akcelerátor program vezetője is képviseltette magát.

Szintén erős kapcsolati hálót, személyes tapasztalatokat, tudást és ötleteket kaphatnak azok a startupok, akik a Baconsult támogatását élvezik majd. Az angyalbefektető csapat olyan, a digitális oktatás, a HR-technológia, az autóipar vagy az e-kereskedelem területén működő startupokat vár, amelyeknek már van működő termékük vagy szolgáltatásuk. „Tervezetten 470 millió forint állami támogatást osztunk ki, előreláthatólag 10 csapatnak. Egyetlen érdekünk és célunk, hogy az általunk segített cégek sikeresek legyenek és eljussanak egyszer az exitig. Abban hiszünk, hogy tartós sikerre csak az alapítók vihetnek egy céget, ezért nekünk ők az ügyfeleink, a partnereink, mi bennük hiszünk, bízunk és őket segítjük” – mondta el Balogh Péter, a Baconsult ügyvezetője.

Az inkubációs ökoszisztémaként működő Design Terminál olyan korai fázisú startupoknak biztosít mentorprogramot, amelyek jelentős pozitív hatással lehetnek a társadalom életére és jellemzően az egészség, a sport, a tanulás, a munkavállalás vagy a mobilitás és városfejlesztés területén tevékenykednek. A Design Terminál tulajdonosai – kiegészülve más társtulajdonosokkal – nemrég létrehozták az Arete befektetési Zrt.-t, amely mintegy 600 millió forintot fektet be tervezetten 15 startup vállalkozásba a következő 3,5 évben. „Két versenyelőnyt emelnék ki. A legtöbb, amit mi egy startupnak adhatunk, az nem csupán a befektetés, hanem a potenciális ügyfél; ebben kiemelkedően erős a Design Terminál. A másik előny pedig, hogy aki bekerül hozzánk, egy olyan egyedülálló közösség tagja lesz, ahol hosszú távú baráti és üzleti kapcsolatokra tehet szert” – magyarázta Ács Zoltán, a Design Terminál szakmai igazgatója, az Arete Zrt. operatív igazgatója.

Nemzetközi piacokon is sikerre esélyes projektek iránt érdeklődik a januárban induló, egyelőre még az előkészítés fázisában lévő Intellitext akcelerátor. A vállalat bármilyen fázisban és érettségi szinten lévő, elsősorban – de nem kizárólagosan – hardware területen működő startupokba invesztál. „Minimum 8, de ideális esetben 10-15 projektbe tervezünk befektetni. A befektetésre szánt összeg nagyjából 700 millió forint. Folyamatos mentorálást, infrastruktúrát és kapcsolatrendszert adunk” – mondta el Szigetlaki Zsolt alapító, stratégiai igazgató.

A közép-kelet-európai régió legjobb fintech startupjai számára kínál piacra jutást és befektetést az MKB Fintechlab. Az MKB Bank által alapított innovációs labor és startup akcelerátor pénzügyi-technológiai, korai fázisú startupokat keres. Olyanokat, amelyek rátermett csapattal, letisztult üzleti modellel és fejlesztés alatt álló termékkel rendelkeznek. „A következő inkubációs programunk 2018 februárjában indul és 8 startupot várunk a programba. Az inkubációs csomag része a szakmai programon, mentoráláson és a banki fejlesztési-együttműködési lehetőségen felül egy 25 ezer eurós befektetés, amelyért cserébe 6% tulajdonrészt kérünk. A program végén a 8 csapatból kiválasztunk 2 startupot, amelyek további 75 ezer eurós cash befektetést kapnak egyéni feltételek mellett” – magyarázta Pereczes János ügyvezető.

Az OXO csoport innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások jelentkezését várja. A kiválasztás folyamán az ötlet kiforrottsága, a benne rejlő üzleti potenciál, illetve a csapat összetétele mind meghatározó tényezők. „A csoporthoz tartozó OXO Ventures – amely alap hozzávetőlegesen 50 millió eurót fog kezelni és összesen 10-20 befektetést szeretne megvalósítani a jövőben – átlagosan 3 millió eurós befektetéseket kínál a vállalkozásoknak. Az OXO Labs pedig 20-70 millió forint közti befektetéshez segíti hozzá a vállalkozásokat” – mondta el Oszkó Péter, a csoport vezetője. Hozzátette, az OXO csoport a befektetésen túl számos mentori lehetőséget is elérhetővé tesz a vállalkozások számára.

Összesen 600 millió forintot fektet be és várhatóan 12 startupot mentorál a Smartware tech, amely az IOT hardware területén működő, nemzetközi piacralépési potenciállal rendelkező startupokat keres. „A négy cégből és egy inkubációs vezetőből összeállt szakmai csapatunk erős befektetői- és startupper tapasztalattal rendelkezik, elsősorban a prototipizálás, a gépgyártás, a szoftver- és hardver-termékfejlesztés területén” – mondta el Réti András, a Smartware tech partnere.

"Innovate locally, scale globally!" Ez a mottója az Enterprise Hungary által életre hívott Startup Campus Berlin programnak, amelynek célja a berlini akcelerátor és kockázati tőke táraságokkal közös üzletfejlesztés. A program során a kiválasztott résztvevők neves nemzetközi akcelerátorok mentoraival és befektetési alapok szakembereivel konzultálhatnak egy háromnapos „validation tour” során. „A Startup Campus Berlin egy olyan nemzetközi tanácsadói szolgáltatás, amelynek célja, hogy a közép-kelet-európai országokból érkező startupok megmérettessék magukat és részévé váljanak a berlini ökoszisztémának” – mondta el Galla Zoltán társalapító és projektvezető.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott! Legközelebb október 26-án, csütörtökön lesz Progress Bar.

Olvassatok Ti is Startupcoelho-t

"Ne unikornis, hanem csótány legyél, ha tudsz.”

startupcoelho.jpg

Két hónapja indította útjára Balogh Petya, ex-NNG vezér és angyalbefektető a #startupcoelho-ot. Naponta felüt egy startup-os magaslabdát, amit a Linked In népe örömmel le is csap. Van is miből merítenie, hiszen több mint tucatnyi startuppal dolgozik együtt és egyengeti útjukat a sikerig.

Most a Forbes.hu-n olvashattok egy vele készült interjút a #startupcoelho hátteréről.

Személyesen pedig a szeptember 28-i Progress Bar-on találkozhattok vele.

 

A Tickething sztori

Az ország egyik legfiatalosabb, legmenőbb startupja a Tickething, ahol biztonságos módon lehet elektronikus jegyeket adni-venni. A cég életútja már-már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Múlt év elején Töreky Bence és a  Drukka Startup Studio együttműködéseként indult. Néhány hónap múlva már működött az első prototípus és a GB & Partners kockázatitőke társaságtől befektetést kaptak, majd bekerültek a Telenor Accelerate programjába. Most pedig már 15.000 felhasználón is túl lendületesen növekednek és kezdik meghódítani a régiót is. Most az Index-en olvashattok egy nagyszerű interjút Bencével:

tickething.jpg

http://index.hu/bcs/2017/08/31/telenor-tickething-interju-toreky-bence/

És hogy mi a titka a könnyű indulásnak? Az egyik biztos pont a startup stúdió hozzáállás.

Sikeres startupot építeni ugyanis kemény dió. A hagyományos modell szerint az alapítóknak a legtöbbször túl sok időt kell arra szánniuk, hogy összekapargassák az induláshoz szükséges alapokat. Egy csapatot, akik össze tudnak heggeszteni egy működő prototípust. Némi pénzmagot, ami elég ahhoz, hogy ne kelljen éhen halniuk a Nagy Ötlet oltárán. Ha próbálkoztál már saját startupot építeni, ismered az érzést. A befektetői oldal sem fenékig tejfel. Bizalmat építeni nulláról, türelemmel; egymáshoz csiszolódni kompromisszumokkal. És mindezt miért? Tízből kilenc startup elbukik. A csapat legtöbbször széthullik, az ötletgazdák drága ideje pedig még akkor is ketyeg, amikor a feladat már nem más, mint kimászni a bukás mély gödréből.

Az Idealab nevű Los Angelesi cég 1996-ban kísérletezett ki egy új modellt. Ezt nevezik céggyárnak, vagy startup stúdiónak. A cél egy olyan céggyár létrehozása, amely fenntartható módon állít elő újabbnál újabb startupokat. Egységes definíció ugyan nincs arra, hogy mi a startup stúdió, de jól láthatóak az alkotóelemek:

 1. Végy egy központi csapatot;
 2. Adj alájuk egy központi infrastruktúrát és házon belüli finanszírozási lehetőséget;
 3. Házon belül generáljatok ötleteket, vagy csatlakozzatok egy formálódó csapathoz, kvázi társalapítóként;
 4. Építsetek egymással párhuzamosan több startupot;
 5. Ha valamelyik nem működik, azt kukázzátok, az embereket csoportosítsátok át egy új kezdeményezésre;
 6. Ha valami működik, szervezzétek ki saját cégbe, vonjatok be plusz forrást;
 7. Növekedjetek. Exiteljetek. Ismételjétek meg.

 

A modell nagy ígérete: a stúdió egy hagyományos kockázatitőke befektetőnél több emberi erőforrással járul hozzá a csapathoz, biztosítva, hogy a csapat a termékre és az ügyfélre koncentrálhasson. Így aztán sokkal produktívabb a társaság, jobban hasznosul a tehetség. A startup stúdió befektetői pedig egy stabil, jól kontrollált deal flow forráshoz jutnak.

Ez a módszer tette lehetővé, hogy azt is, hogy a Tickething-ből alig egy év alatt sikersztori kerekedjen.

Progress Bar 4 - amikor a pénz adja el magát

[meetup, szeptember 28]

Elindul a Progress Bar blog. Ezzel együtt meg is hirdetjük a következő Progress Bar meetup-ot.

Szeptember 28-án folytatjuk a Progress Bar meetup sorozatot. Öröm és boldogság, hogy mostantól a Drukka és a Baconsult együtt szervezi a PB-t.

progressbar4_event_cover-01.jpg

Sok pénz, új akszelerátor és inkubátor - A GINOP 2.1.5 és az ÖKO_16 pályázat nyertesei -  várja hogy világsikerre vihesse a hazai startupok új generációját. De vajon a Te ötletednek, csapatodnak melyik a legjobb?

A következő Progress Bar-on az új akszelerátorok és inkubátorok pitchelnek Neked. Mondhatnánk, hogy "akasztják a hóhért", de ennél sokkal hálásabb lesz a témánk.

A "reverse pitching" után pedig jöhet a Progress Bar-okon már megszokott investor speed datingre és kötetlen ismerkedés. Ezentúl minden hónap utolsó csötörtöki napján.

A részvétel továbbra is ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció részletei nyár végén várhatóak. Egyelőre csak írd be a naptáradba.

https://www.facebook.com/events/739828806203900/

 

 

süti beállítások módosítása